Balqabaq- faydası saymaqla bitməyən bitkidir. Ondan müxtəlif yeməklər, şorbalar, qarnirlər, salatlar hazırlanır. Tərkibində 90 %-ə qədər su olmasına baxmayaraq, bu tərəvəz vitaminlərlə cox zəngindir. Tərkibində A, B, C, D, B qrup vitaminləri, pektinlər, amin turşuları, zülal, karbohidrat, qlükoza, fruktoza, dəmir, ftor, maqnium, sink, fosfor, mis, yod var. Kalorisi az olduğuna görə dietik yemək sayılır. Həm bişmiş, həm də çiy halda yeyilir. Faydaları:
● Mədə xəstəlikləri zamanı bişirib yemək məsləhətdir.
● Tərkibində A vitamini olduğuna gorə görmə qabiliyyətini artırır.
● Xolestirinin miqdarını azaldır.
● Orqanizmdən toksinləri, şlakları çıxarır.
● Sidik kisəsi və böyrəklərdə olan daşların əriməsinə kömək edir.
● Orqanizmdən artıq mayeni çıxarır.
● Arıqlamağa kömək edir.
● Qəbzliyi aradan qaldırır.
● İmmuniteti gücləndirir.
● Sinir sisteminə yaxşı təsir göstərir.Əsəbiliyi aradan qaldırır, yaddaşı və diqqəti aktivləşdirir.
● Baş ağrısına çox faydalıdır.
● Qan təzyiqini salır.
● Balqabağın yağı və toxumları bağırsaqda olan qurdları məhv etmək üçün ən gözəl vasitədir.
Balqabaq bitkisinin adı Qurani-Kərimdə də çəkilmişdir:
O halsız olduğu vəziyyətdə Biz onu sahilə çıxartdıq. Onun başı üstündə balqabaq tağı bitirdik. (əs-Səffat 145,146)
.