ZƏNCƏFİL
Zəncəfil- tropik iqlimdə bitən, yumru köklü sarımtıl bitkidir. Bu bitkinin əsas təsirli xüsusiyyətləri tərkibində uçucu yağların, fenol birləşmələrin olmasıdır. Həmçinin, tərkibində B3, B6, və E vitaminləri, kalsium, dəmir, maqnezium, kalium, selen, fosfor, sink A və B qrupu vitaminləri, nişasta vardır.İnsan sağlamlığı üçün çox önəmli bitki sayılır. Bir çox xəstəliklərin müalcəsində çox yararlıdır.
● Zəncəfilin antiseptik xüsusiyyəti qanı təmizləyir.
● Həzm sitemini nizama salır, ürək bulanmasının qarşısını alır. Uzaq yola çıxmazdan yarım saat əvvəl 1 qram zəncəfil ağıza qoymaq ürək bulanmasının qarşısını alır.
● Yaddaşı gücləndirir.
● Qızdırma zamanı tərləməyə kömək edir.
● Ağrıkəsici xüsusiyyərə malikdir.
● Soyuqdəymə və qrip xəstəliklərində çox faydalıdır. Bu zaman çay, bal və zəncəfil qarışığı içmək məsləhətdir.
● Sakitləşdirici təsiri vardır.
● Oynaq ağrılarında faydalıdır.
● Qan şəkərin miqdarını tarazlayır.
● Qida zəhərlənmələrində faydalıdır.
● Baş ağrılarına kömək edir.
● Yuxusuzluğu aradan qaldırır.
● Qandakı xolesterolu aşağı salır.
● Tənəffüs yollarını açır. Astma xəstələri üçün faydalıdır.
● Yorğunlugu aradan götürür.
● Xərçəng hüceyrələrinə təsir edir.
● İnfeksiyanı məhv edir.
İstifadə qaydası: Zəncəfili xırda-xırda doğramaq, üzərinə isti su əlavə etmək lazımdır. Zəncəfil tozunu isə suya və yeməklərə əlavə etmək olar.
Diqqət: Yaşından asılı olmayaraq, gün ərzində 4 qramdan artıq zəncəfil istifadə etmək və 2 yaşından az uşaqlara vermək olmaz.